• Bild 1
  • Bild 2
  • Bild 3
  • Bild 4


Zachery Lechtenberg
(f. 1989, USA)
Fresh Out the Tomb
(2019)
Material: Koppar, silver, stål, emalj
Storlek: 7x7cm
Vikt: 48cm
Nickelfritt: Ja


Välj låneperiod här:Zachery Lechtenberg är född och uppvuxen i den amerikanska mellanvästern och är utbildad vid Southern Illinois University i Edwardsville, Illinois och East Carolina University in Greenville, North Carolina. Han är verksam som illustratör och smyckekonstnär.

Med inspiration från bl.a. animatören Matt Groening, mest känd för The Simpsons och Futurama, den japanska konstnären/formgivaren Takashi Murakami och rap-gruppen The Wu-Tang Clan uppfinner han sina egna fåniga men älskvärda karaktärer som bor i en värld full av populärkulturella referenser. Det är både humoristiskt och lekfullt men på samma gång mörkt och oroande.

När Zachery Lechtenberg överför sina illustrationer till smycken arbetar han nästan uteslutande med gropemalj, en teknik där emalj fylls i fördjupningar i metallen. Han lägger även stor omsorg på baksidan av sina mycken som ofta är täckta av graverade illustrationer. Han använder sig av signaturen "Yotburd", en sammansättning av det engelska verbet "yot" (att sammanföra/förena) och "burd" som står för Buried Underground Residential Distribution och är en engelsk term för nedgrävd elektrisk infrastruktur.

Zachery Lechtenberg är särskilt intresserad av att locka en ny, yngre publik till det samtida smyckesfältet och han ser bilder baserade i populärkulturen som ett sätt att uppnå detta mål.