• Bild 1
  • Bild 2
  • Bild 3
  • Bild 4


Mona Wallström
(f. 1956, Sverige)
Frihet
(2006)
Material: Akryl, oxiderat silver, funnet objekt
Storlek: 7,5x7cm
Vikt: 26g
Nickelfritt: Ja


Välj låneperiod här:Mona Wallström är född i Markusmyren, Arvidsjaur och är verksam i Göteborg. Hon är utbildad vid nuvarande HDK-Valand – Högskolan för konst och design vid Göteborgs universitet. Hennes konstnärliga praktik inkluderar smyckekonst, bildkonst och fotografi.

Broschen Frihet är del av en större serie kallad Bevis, 2003-2006, och består av broscher som alla är gjorda av upphittade föremål. Kring varje objekt skapar hon en berättelse och illustrerar historien i en brosch. Det hittade föremålet är alltid centralt i smycket.

 

”I mina fickor finns det alltid konstiga föremål, upphittade på gatan eller andra offentliga platser. Objekten kan variera i storlek, form eller färg och är ofta trasiga. Det enda de har gemensamt är att de är oidentifierbara för mig.

Jag läser ofta deckare. Berättelser konstruerade kring personer och handlingar, det centrala temat är att ta reda på sanningen om ett mord. Och sanningen måste påvisas med bevis. Bevis kan vara vad som helst - men finns alltid på fel plats. Bevis kan vara spår av ett okänt ämne eller föremål som tagits från en helt annan miljö och tappats någonstans.

I mina fickor har jag bevis. Kanske inte av ett brott, men ändå - något har hänt. Dessa konstiga föremål togs ur sitt sammanhang och hittades - av mig - på en annan plats. Kanske förlorat från ett hål i fickan eller var det ett gräl, en olycka, ett slagsmål eller ett glädjesprång? Föremålen kan ha placerats avsiktligt eller förlorats i ett ögonblick av stress.”